maandag 5 juni 2017

"Waarom bijt mijn pup



Daarom lijkt het me zinnig daar een blogbericht over te schrijven want niet alleen mijn cursisten, heel veel mensen met een pup lopen tegen dit probleem aan.
Bijten is natuurlijk gewoon hondengedrag. Een hond kan immers niets vastpakken met zijn poten, dus doet hij dat met zijn bek. Ook bij het spelen gebruikt een hond zijn kaken door in de vacht van een andere hond te bijten. Een pup kan zich zo vastbijten in de vacht van zijn speelkameraadje dat hij zich helemaal kan laten meeslepen, mits de andere hond niet ingrijpt.         


Maar niet alleen andere honden zijn leuke speelobjecten, wij mensen zijn dat ook voor pups! Voor zo'n energieke jonge pup is het heerlijk om aan een broekspijp, lange jas of mouw te hangen. En het wordt helemaal prachtig als hij op zijn eigen initiatief zijn gang kan gaan. Sputter je tegen? Leuk, dan wordt het spel nog interessanter voor je pup! "Misschien als ik wat kracht bijzet door te gaan grommen?!" lijkt je pup dan te denken..
Als pupbaas drijft dit bijtgedrag van je pup je soms tot wanhoop en kun je dan de gedachten krijgen dat je pup "nu al vals is"! Ik kan je geruststellen.. in 99,9% van de gevallen is dat echt niet zo.

Een aantal basistips
Maar goed, het blijft wel irritant dat bijten. Soms bijt je pup wel door tot bloedens toe. Moet je dat dan maar normaal vinden? Om opvoedkundig goed met het bijtgedrag om te gaan heb ik een aantal tips voor je. Door op deze manier het bijtgedrag te begrijpen en ermee om te gaan, zul je zien dat je je snel weer veilig kunt voelen met je eigen pup 


Tip 1
Blijf rustig en evenwichtig. Ga zelf niet gillen, rennen, slaan, schoppen maar blijf beheerst en voel dat je boven het gedrag van je pup staat. Met dat laatste doel ik op je innerlijke uitstraling, deze moet zeker en rustig zijn. Een pup (maar ook een volwassen hond) zijn gevoelig voor jouw uitstraling, het is iets dat ze veel beter begrijpen dan onze gesproken taal.

Tip 2
Negeer vanaf het eerste moment dat je pup bij je is, elk initiatief van je pup. Als je vanaf het begin af aan leert dat er pas iets gaat gebeuren als jij daartoe het initiatief hebt genomen, dan is dat een hele waardevolle. Trek dit in alles door! Als je 's ochtends beneden komt neem jij het initiatief om hem aan te halen en te verwelkomen, jij neemt het initiatief om dat ritueel ook weer te stoppen, jij neemt het initiatief om hem eten te geven, jij neemt het initiatief om te gaan wandelen of te gaan spelen etc. Dat betekent tegelijkertijd dat je je pup niet aanhaalt als hij tegen je aanspringt, je niet gaat spelen als hij met de bal aankomt (vijf minuten later is prima mits het op jouw initiatief gebeurd), je niets doet als hij in je broekspijp bijt maar gewoon doorloopt en net doet of hij er niet is.

Tip 3
Zorg ervoor dat je je pup voldoende rust geeft. Een pup heeft nog heel veel slaap nodig en kan door oververmoeidheid vervelend bijtgedrag gaan vertonen. Houd je pup in de gaten en ontdek wat zijn dagritme is. Je zal snel in de gaten hebben wat zijn "dolle vijf minuten" of "bijtaanvaltijden" zijn. Wees dit voor en gun je pup rust door hem op een prettige manier in zijn bench of mand te laten gaan en geef hem dan rust met een lekkere kluif of zijn knuffel.

Tip 4
Met negeren kom je heel ver, maar soms is het nodig dat je een korte snauw uitdeelt. Neem de volwassen hond uit mijn voorbeeld in wiens vacht de pup zich heeft vastgebeten en zich helemaal mee kan laten sleuren. De ene volwassen hond zal nooit ingrijpen, maar de andere hond is het op een gegeven moment zat en zal een korte uitval doen naar de pup. Dat doet hij dan door eerst te waarschuwen en zijn lip op te trekken, maar is dit onvoldoende dan hapt hij een keer kort naar de pup. Hij bijt niet, maar hij waarschuwt dan.
Dit kun je nabootsen als mens. Let wel, de volwassen hond blijft wel rustig maar corrigeert kort en duidelijk. Daarna negeert hij de pup weer en gaat verder waarmee hij bezig was. Wij kunnen waarschuwen door bijvoorbeeld "uh, uh, uh" te gebruiken. Helpt dat niet dan pak je je pup kort in zijn nek, laat direct weer los (dus niet heen en weer gaan schudden en tegelijkertijd tegen hem schreeuwen) en gaat door waarmee je bezig was.
Ik krijg mijn pup niet onder controle


Als jij een pup hebt die gemene bijtaanvallen blijft uitvoeren, daarbij gromt en waardoor jij aardig wanhopig begint te worden, moet er meer gebeuren. Als je echt het gevoel hebt dat je bang voor je pup bent omdat je verwacht dat hij jou of je kinderen wat aan zal doen, dat adviseer ik je om mijn puppycursus te gaan volgen. Van daaruit kan ik je verder helpen. De link ernaartoe vind je hier.Ik zal je leren hoe je de situatie weer in de hand kunt krijgen, waardoor je pup gewoon bij je/jullie kan blijven en jullie samen een goede band kunnen opbouwen en prettig met elkaar kunnen samenleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten